2024’ün en çok şikayet edilen Bakanlıkları açıklandı

2024 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) yapılan başvuruların detayları, kurumun bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler ve tavsiye kararlarına ilişkin gelişmeler, TBMM Karma Komisyonu’nda gündeme geldi. Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, 2024 yılında toplam 16 bin 554 başvuru aldıklarını ve bu başvuruların çoğunluğunun adalet, milli savunma ve güvenlik alanlarında olduğunu açıkladı.

Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca

Akarca, başvuruların konu bazlı değerlendirildiğinde, yüzde 22,93 ile en fazla başvurunun adalet, milli savunma ve güvenlik konularında geldiğini ifade etti. Ardından, kamu personel rejimi (yüzde 21,47) ve eğitim öğretim, gençlik ve spor (yüzde 8,45) konuları öne çıkarken, sağlık, mahalli idareler ve çalışma gibi alanlarda da önemli başvurular yapıldı.

EN FAZLA ŞİKAYET EDİLEN BAKANLIK ADALET BAKANLIĞI

Akarca, en fazla şikayet edilen Bakanlıklarla ilgili şunları söyledi:

“Kurumumuza 2024 yılında ulaşan şikayet başvuruları, şikayete konu idare kapsamında değerlendirildiğinde yüzde 18,68’lik oranla Adalet Bakanlığının ilk sırada olduğu tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığının konu edildiği başvuru oranının yüzde 6,35, Milli Eğitim Bakanlığının konu edildiği başvuru oranının yüzde 5,97, Sosyal Güvenlik Kurumunun konu edildiği başvuru oranının yüzde 4,40 olduğu hesaplanmıştır.”

Akarca ayrıca, 2024 yılında sonuçlandırılan 15 bin 751 başvurunun 4 bin 999’unun kabul edilebilir nitelikte olduğunu ve başvuruların önemli bir kısmının dostane çözümle sonuçlandığını kaydetti. KDK, başvuruların çözümü için öncelikli olarak idarelerle işbirliği yaparak dostane çözümler üretiyor. 2024 yılı itibarıyla 2 bin 498 başvuru dostane çözümlerle sonuçlanırken, 525 başvuruya kısmi tavsiye ve 913 başvuruya ise doğrudan tavsiye kararı verildi. KDK, tavsiye kararlarının uygulanması konusunda %53,96 uyum sağlandığını belirtirken, bu oranın daha yüksek olması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Başvurulara ilişkin genel bir değerlendirme yapan Akarca, KDK’nin şikayet başvurularını daha hızlı ve etkili bir şekilde sonuçlandırabilmesi için çeşitli düzenlemelerin gerekli olduğunu belirterek, “Kurumumuzun resen inceleme yetkisiyle donatılması ve Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilme imkânının verilmesi en önemli beklentilerimiz arasındadır” dedi.

Akarca’nın açıklamalarına göre, 2024 yılında KDK tarafından gündeme alınan önemli bir konu da cezaevlerinde bulunan 77 bin hükümlüye yönelikti. Cezaevlerinde bulunan bu hükümlülerin sürücü belgelerinin değiştirilmesi konusunda başlatılan çalışmalar, 31 Mart 2025’e kadar sürecek. Akarca, bu sürecin dijital ortamda gerçekleştirilmesi için cezaevlerinde uygun alanların tahsis edileceğini duyurdu.

TBMM Karma Komisyonu’nda yapılan bu toplantı, KDK’nin faaliyetlerini daha da görünür kılmayı ve kurumun etkinliğini artırmayı amaçlayan adımların atılacağı bir platform oldu. KDK’nin 2024 Yılı Yıllık Raporu’nun detaylı olarak incelenmesi için alt komisyon kurulurken, KDK’nin tavsiye kararlarının önemine de dikkat çekildi.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir