Bunu yapmayana 177 bin ceza denildi, gerçek ne çıktı… Odatv araştırdı

Nefes Gazetesi’nden Ali Öztürk’ün haberine göre Sosyal güvenlikle ilgili bazı düzenlemeleri de içeren “torba kanun teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşınca, iş yerlerine 1 Şubat 2025’ten (yarın) itibaren “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma” şartı geldi.

177 BİN TL CEZA

Aynı haberde 1 işçi çalıştıran iş yerleri bile bu kapsama girdiği belirtilirken hukuk büroları, serbest muhasebeci büroları, mali müşavirlik büroları, terziler, manavlar, market, bakkal ve benzeri az tehlikeli iş yerlerinde doktor (iş yeri hekimi) ve iş sağlığı güvenliği (İSG) uzmanı bulundurmayan iş verenlere, 88 bin 663 TL ceza kesileceği aktarıldı. Doktor için 88 bin 663 TL, iş güvenliği uzmanı için 88 bin 663 TL, her ikisini de bulundurmayana 177 bin 326 TL ceza kesileceği bilgisi eklendi.

İLK İDDİA ALİ TEZEL’DEN GELDİ

Haberin yayınlanmasından önce sosyal medya hesabından açıklama yapan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel “Berberler. Kasaplar bakkallar müşavirler 1 Şubat’ta başlıyor 1 doktor( işyeri hekimi) ve 1 iş sağlığı güvenliği uzmanini ise alacaksınız bu kişileri ise almazsaniz 88 bin lira ceza yiyebilirsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAYINLADI

Ortaya çıkan yanlış anlaşılmalar sonucu Çalışma Bakanlığı konu hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bunlar;

-Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirerek,
-Hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya ÇASMER’lerden hizmet alarak,

-Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde İSG hizmetlerini bizzat kendi üstlenerek,

-Bakanlığımızca ilan edilen eğitimi tamamlamak şartıyla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme şartı olmaksızın işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bizzat üstlenerek bu görevi yürütebilecek.

Bu görevin gerçekleştirilebilmesi için Anadolu Üniversitesi’nden “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜMÜNE İLİŞKİN İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ EĞİTİMİ”nin başarıyla tamamlaması yeterli olacak.

Bazı basın ve diğer iletişim kanallarında ifade edildiği gibi Bakanlığımızca elektronik sistem üzerinden kontrol yapılarak söz konusu işyerlerine 31.01.2025 tarihinde toplu olarak ve otomatik şekilde ceza uygulanacağı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu kapsamda söz konusu yanıltıcı bilgilendirmelere itibar edilmemesi hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir