Dünya üzerinde sadece buranın sahibi yok: İşte sebebi

Yaklaşık 2.060 kilometrekarelik bu çöl bölgesi, Mısır ile Sudan arasında yer alıyor. Ancak ne Mısır ne de Sudan bu bölgeyi kendi toprağı olarak kabul ediyor… Bunun temel nedeni ise tarihteki iki farklı sınır çizimi.

1899’da İngiltere, Mısır-Sudan sınırını 22. enlem olarak belirledi ve bu düzenlemeye göre Hala’iB Üçgeni Mısır’a; Bir Tawil ise Sudan’a bırakıldı.

Yalnızca 3 sene sonra, 1902’de İngilizler, bölgedeki kabilelerin yaşam alanlarını dikkate alarak idari sınırlarda değişim yaptı. Bu kez Hala’ib Sudan’a; Bir Tawil ise Mısır’a verildi.

İKİ ÜLKE DE BİR TAWİL’İ İSTEMİYOR

Ancak günümüzde Mısır, 1899’daki sınırı kabul edip Hala’ib Üçgeni’ni kendi toprağı sayarken; Sudan 1902’deki sınırı esas alarak Hala’ib’i talep ediyor ve Bir Tawil’in Mısır’a ait olduğunu savunuyor. Bu anlaşmazlık sonucunda iki ülke de Hala’ib’i isterken; aynı şekilde Bir Tawil’i de istemiyor. Neticede bölge “terra nullius” (kimseye ait olmayan toprak) statüstünde kalıyor.

KİMSE TOPRAĞI SAHİPLENMEYİNCE NE OLUYOR?

Bir Tawil, çöl ikliminin hakim olduğu ve ekonomik olarak cazip olmayan, kalıcı yerleşim bulunmayan bir bölge. Yalnızca Ababda ve Bishari gibi göçebe kabileler zaman zaman bölgeden transit geçişler yapıyor.

Bununla birlikte bazı maceraperestler ve mikro ulus meraklıları, bölgede “krallıklarını” ilan etmek için ziyaretlerde bulunmuş. En ilginç olaylardan biri ise 2014 yılında Amerikalı Jeremiah Heaton’ın “kızını prenses yapmak için” Bir Tawil’e giderek “Kuzey Sudan Krallığı’nı ilan etmesi. Ancak tabii ki bu ve benzeri münferit girişimler sonuçsuz kalıyor. Sonuç olarak Mısır ve Sudan’ın sahiplenmek istemediği bu toprak parçası, dünyanın en ilginç sınır anlaşmazlıklarından biri olarak sahipsiz kalmaya devam ediyor.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir