Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir