Kurban fiyatlarına yüzde 300’e varan zam. Emekli bu bayramda et için komşu yolu gözleyecek

Kurban Bayramı’na iki haftalık bir süre kaldı. Kurban bayramı yaklaşırken enflasyonla birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları cep yakıyor.

Ankara’da bulunan kurban pazarları da adeta sinek avlıyor. Mühye Mahallesi’nde kurulan pazarda besiciler hayvanlarını satmaya çalışırken, müşteri bulmakta zorluk çekiyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulan yıllık enflasyon oranı yüzde 69,80 iken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından gerçekleştirilen araştırmada ise enflasyon oranı yüzde 124,35 olarak açıklandı. Buna rağmen, kurbanlık fiyatlarındaki artış bu oranlarında üzerine çıktı.

Ankara’da büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen seneye göre yüzde 238, küçükbaş kurbanlık fiyatları ise yüzde 300 seviyesinde artış gösterdi. Bu artış sonrası büyükbaş kurbanlık fiyatları 220 bin TL’ye kadar çıktı. Küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 15-20 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

“BU ÜLKENİN BİZE BİR FAYDASI YOK”

Karslı besici Köroğlu Dağdelen, halkın çoğunun sadece fiyat sormaya geldiğini, elleri boş döndüğünü, alım gücünün çok düşük olduğunu ifade etti.

Şanlıurfalı üretici Cumali İzol ise, “Bu ülkenin bize bir faydası yok. Olan hep çiftçiye, hayvancılara oluyor” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayı yıllık enflasyonu 3 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da belli olacak. Türkiye’de mevcut asgari ücret 17 bin 2 TL, en düşük emekli maaşı ise 10 bin TL…

”HALKIN ÇOĞU SADECE SORMAYA GELİYOR. BOŞ DÖNÜYORLAR”

Hem satan hem de alan için çok zor olduğunu belirten Köroğlu Dağdelen, insanların alım gücünün çok zayıf olduğunu, kendilerinin Kars’tan bin 300 kilometrelik yoldan geldiklerini, emek vererek bu hayvanları 2-3 yaşına kadar yetiştirip buraya getirdiklerini, emeklerinin karşılığını almak için hayvan yetiştirdiklerini fakat buraya geldiklerinde o talebi göremediklerini ifade etti.

”ÇOĞU HAYVANLARINI GERİ GÖTÜRECEK”

Türkiye genelinde hayvancılığın bitme noktasında olduğunu belirten Dağdelen, hayvancılığa desteğin az olduğunu, maliyetlerin çok yüksek olmasından ötürü hayvanın da çok yüksek satıldığını ifade etti. Bir yem şu anda 500 TL olduğunu belirten Dağdelen, “Kurban satışları çok zayıf. Çoğu hayvanlarını geri götürecek. Geri götüremezse de çoğu zarar edecek ve batacak. Bu işten cayacaklar ve ‘Ben bu işi artık yapmayacağım’ diyecekler” ifadelerini kullandı.

”YEMİ 500 TL’DEN DEĞİL DE 200 TL’YE ALIRSAM, HAYVANA 160 BİN TL DEĞİL 120 BİN TL İSTEYECEĞİM”

“Ben hayvana yedirdiğim yemi 500 TL’den değil de 200 TL’ye alırsam, hayvana 160 bin TL istiyorsam otomatik olarak pazarlıkla 120 bin TL isteyeceğim” diyen Dağdelen, bu sorunun Maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklandığını, devletin, dışarıdan hayvan getirerek değil, çobanına, yemine destek vermesi gerektiğini ancak bu şekilde ekonomiye can katacağına inandığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir