Yok hükmündeki karara karşı tazminat istediler!
3 mins read

Yok hükmündeki karara karşı tazminat istediler!

Diyarbakır’da arazide gizlenme amacıyla kullanılan özel dikim kar kamuflaj tulumlarını Büyükşehir Belediyesine ait bir pikapla PKK’lı teröristlere götürürken, polis ve jandarmanın dikkatini çekmemek için aracın ön camına “Büyükşehir Belediyesi hizmetindedir” yazısıyla yakalanan Öner Grup firması sahipleri Umut ve Devrim Öner’in, 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden aldıkları beraat kararı sonrasında kamu hazinesi aleyhine maddi ve manevi tazminat davası da açtıkları ortaya çıktı.

“Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezaları Yargıtay tarafından onanan Öner kardeşler, 2018 yılında davanın esasını etkileyecek yeni bir delil ortaya çıkmadığı halde mahkemeye başvurarak yeniden yargılama istedi. Talepleri kabul edilen kardeşlere beraat kararı verildi. Başsavcılık, bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek kanun yararına bozma istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Dosya Yargıtay’a gönderildi ve Yargıtay, beraat kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Ancak, aleyhe temyiz başvurusu olmadığı için aleyhe bozma yasağı nedeniyle bu durum, hükümlüler lehine kazanılmış hak olarak değerlendirildi.

İki kardeş, Yargıtay’ın hukuka aykırı ve yok hükmünde kabul ettiği beraat kararıyla kamu hazinesi aleyhine tazminat davası açtı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi; davacı Umut Öner’in tutuklu kaldığı süreye ilişkin maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmasına rağmen, yeniden yargılama ile duruşma yapılmaksızın kanuna aykırı biçimde dosya üzerinden verilen beraat kararının Yargıtay incelemesine tabi tutulmadan kesinleşmesinin yok hükmünde olduğunu belirtti. Mahkeme, hükmün infazından yıllar sonra neyin değiştiği veya nasıl bir delilin ortaya çıkmasıyla yeniden yargılama yapılmasına karar verildiğine dair mantıklı bir gerekçe bulunmadığını vurguladı. Mahkeme, hukuken geçersiz nitelikteki kararın maddi ve manevi tazminata konu olamayacağına hükmetti ve 1 milyon 200 bin liralık tazminat talebini reddetti.

DİĞER KARDEŞİN TAZMİNAT İSTEMİNE KABUL KARARI

Yargıtay’ın yok hükmünde dediği beraat kararıyla kamu hazinesi aleyhine dava açan Devrim Öner’in tazminat istemi ise 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, hakkındaki 6 yıl 3 ay mahkûmiyet kararı onanan ve Malatya E Tipi Cezaevi’nde 6 ay tutuklu kalan Öner’e yeniden yargılama ile beraat kararı verilmesi ve bu kararın kesinleştiğini belirtti.

Mahkeme, sebepsiz zenginleşmeye yol açmayacak şekilde hak ve nefaset kurallarına uygun olarak davacı yararına maddi ve manevi tazminatın, gözaltına alındığı tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle ödenmesine karar verdi. İki kardeşe usulsüz beraat kararı veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve duruşma savcısı hakkında HSK soruşturma izni vermiş ve haklarında “Görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir