Avrupa’da büyüyen tehdit: Ergen teröristler!

Avrupa’da Genç Aşırılık Yanlıları Tehlikesi

Avrupalı politikacılar, kıtanın karşı karşıya olduğu büyüyen bir tehdit olarak yeni nesil aşırılık yanlılarını gösteriyor. Bu gençlerin internette radikalleşmesi, tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Son dönemde Avrupa genelinde 14 yaşından küçük çok sayıda genç, müzik mekanları, ibadet yerleri ve alışveriş merkezlerine yönelik saldırı planları yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Örneğin, Karadağlı 14 yaşındaki bir kız çocuğu, Avusturya’da “inançsızlara” karşı bir saldırı planladığı iddiasıyla tutuklandı. Evlerinde balta, bıçak ve DEAŞ bayrağı bulunduğu açıklandı.

Avusturyalı yetkililer, Şubat ayında bir tren istasyonuna saldırı planlayan 14 yaşındaki bir başka çocuğu tutukladı. Ülkede 17 ila 19 yaşları arasında üç şüphelinin Taylor Swift konserine yönelik “iyi hazırlanmış” bir saldırı planı yüzünden konser üç kez ertelendi.

Belçika’da, Ocak ayında Nazi ideolojisine sahip olduğu belirtilen 14 yaşındaki bir çocuk, bir camiye saldırı planı yaptığı şüphesiyle tutuklandı. Ülke genelinde yaşanan terör vakalarının üçte biri reşit olmayanlar arasında gerçekleşti.

İngiltere’de ise neredeyse beş terör şüphelisinden birinin çocuk olduğu belirtildi. Covid-19 pandemisi sırasında terör şüphelisi olarak gözaltına alınan sayısında azalma olmasına rağmen çocuk tutukluların sayısında bir azalma yaşanmadı.

İnternetin Etkisi

Gençler, aşırılık yanlısı görüşlerin ve komplo teorilerinin propagandasını yapan internet topluluklarına çekiliyor. Yayınlanan yapay zekayla hazırlanmış beyin yıkama videoları, gençleri etkiliyor.

Uzmanlar, genç aşırılık yanlılarının neredeyse tamamının internet aracılığıyla radikalleştiğine dikkat çekiyor. Terör grupları, sosyal medyada paylaştıkları propagandalarla gençlere saldırılar gerçekleştirmeleri için ilham veriyor.

Radikalleşen kişilerin ideolojilerindeki değişkenlik ve kadın düşmanlığı, totalitarizm gibi görüşlerin birbirine karışması uzmanlarca vurgulanmaktadır.

Hollanda’daki Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Thomas Renard, şiddet olaylarını planlayan gençlerin sayısının arttığını belirtiyor. ABD ve Avrupa’daki sağcı radikalleşme eğilimlerinin benzer olduğu ifade ediliyor.

Yapay Zekanın Rolü

Sosyal medya algoritmaları, şiddet içeren içerikleri gençlere önererek aşırılık yanlısı düşüncelere yöneltiyor. Yapay zeka destekli algoritmalar, sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.

Julia Ebner, Oxford Üniversitesi’nde çevrimiçi radikalleşme uzmanı olarak yapay zekanın gençleri etkilediğini vurguluyor. Bu videoların gençlerde duygusal tepkilere neden olduğu belirtiliyor.

Saldırılar ve Artış

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ne göre, Batı’da gerçekleşen ölümlü terör saldırılarının %93’ü bilinen terör gruplarınca yapılıyor. İnternet ve sosyal medya platformları, radikalleşmeyi hızlandırarak saldırı planlarının daha hızlı gerçekleştirilmesine neden oluyor.

2002’de bir kişinin radikalleşmesi ortalama 16 ay sürerken, bu süre 2015’te %40 oranında kısalıp 9.5 aya indi. Terörle bağlantılı ölümler 2023’ten 2024’e %61 oranında artarken, başarılı saldırıların sayısı iki katına çıktı.

Avrupa Polis Teşkilatı’na (Europol) göre, Avrupa Birliği’nde engellenen terör saldırılarının sayısı 2022’den 2023’e dört kat artarak 120 olaya yükseldi.

Psikolojik Etkiler

Belçika Tehdit Analizi Koordinasyon Birimi sözcüsü Kevin Volon, liderleri olmadan internet aracılığıyla örgütlenen gençlerin aşırılık yanlısı düşüncelere kapıldığını belirtiyor. Uzmanlar, genç aşırılık yanlılarının ideolojilerini yüzeysel anladığını ve psikolojik sıkıntılar, yalnızlık gibi sorunlarla başladıklarını ifade ediyor.

Related Posts

Kendini Mesih ilan eden tarikat lideri hapsi boyladı

Rusya’da bir mahkeme, kendini İsa Mesih’in reenkarnasyonu ilan eden Sibiryalı tarikat lideri Sergei Torop’u, ‘müritlerinin’ zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekten 12 yıl hapse mahkûm etti. Torop’un kurduğu Son Ahit Kilisesi, 1991’den 2020’ye …

İsrail ordusu: İran İHA’larının yüzde 99’unu, füzelerinin de yüzde 86’sını önledik

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Adraee, İsrail hava savunma sistemlerinin son çatışmalarda İran’a ait insansız hava araçlarının (İHA) yüzde 99’unu, füzelerin de yüzde 86’sını önlediğini açıkladı.

Trump’ın hayali gerçek oluyor: O adaya göz dikmişti

Donald Trump’ın ABD’ye katmak için gözünü diktiği Grönland’a dair şaşırtıcı bir hamle yapıldı. ABD’lilerin kutup hayali gerçek oluyor.

260 kişi feci şekilde can vermişti! Uçak kazasında sabotaj ihtimali

Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Ahmedabad Havalimanı’ndan İngiltere Londra Gatwick Havalimanı’na gitmek üzere bu ayın başında havalanan Air India uçapı kalkıştan dakikalar sonra düşmüştü. Kazada, uçakta bulunan 241 kişi ve çarptığı sağlık …

Ahmet Hakan: Kılıçdaroğlu sorunu CHP açısından öyle bir sorundur ki atsan atılmaz, satsan satılmaz

Ahmet Hakan: Kılıçdaroğlu sorunu CHP açısından öyle bir sorundur ki atsan atılmaz, satsan satılmaz

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya suikastı MİT mi engelledi: SANA’dan açıklama geldi

Geçtiğimiz günlerde özellikle Türk ve Suriye basınında geniş yer bulan, “Milli İstihbarat Teşkilatı, Dera’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya yönelik suikast girişimini başarıyla engelledi” şeklindeki haberler hakkında Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’dan açıklama yayımlandı. SANA, “İddiaların gerçekliği bulunmamaktadır” ifadelerini kullandığı kısa metinli bir paylaşımda bulundu.