Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kalp Krizinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kalp krizi, genellikle göğüs ağrısı ile ilişkilendirilse de aslında farklı belirtilerle de kendini gösterebilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sadece göğüs ağrısı değil, sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastalarında bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizinin en bilinen belirtisi olan göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların yaklaşık %20-30’unda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizinin görülebileceğini aktarıyor.

Kalp krizinin tanı sürecini zorlaştıran bir durum da diyabet hastalarında meydana gelen ‘sessiz kalp krizi’ riskidir. Bu durum hastalarda geri dönüşümsüz kalp hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bakınız: Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtilerine dikkat edilmediği takdirde kalp krizinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, özellikle risk faktörlerinin varlığında ani başlayan sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya mide bulantısı gibi belirtilerle mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, kalp krizinin belirtileri göz ardı edilmemeli ve herhangi bir şüphede hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, kalp krizinin zararlarını en aza indirgeyebilir ve hayat kurtarıcı olabilir.

Related Posts

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler