Almanya ekonomisi alarm veriyor. ‘Durum vahim’

Almanya İmalat Sanayi PMI Verilerine Göre Endişe Verici Durumda

S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) Aralık 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Almanya’da imalat sanayi PMI kasımda 43 puan iken aralıkta 42,5 puana gerileyerek son 3 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Ülke, 2024’ü büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin oldukça altında tamamladı.

“Keskin ve Hızlı Düşüş”

Şirketlerin istihdam ve stoklarının gerilediği geçen yıl, üretim ve yeni siparişlerdeki hızlı düşüş endişe yarattı. S&P Global ve HCOB’un ortak açıklamasına göre, Almanya’nın imalat sektörü 2024’te üretim ve yeni siparişlerde keskin ve hızlı düşüşler yaşayarak hayal kırıklığına uğradı.

De La Rubia: “Durum Oldukça Vahim”

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, “İmalat sektöründeki durum hala oldukça vahim. Üretimin hızla düşmesi ve yeni siparişlerin azalmaya devam etmesi, sektörün yakın zamanda durgunluktan çıkamayacağını açıkça ortaya koyuyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

De La Rubia: 2025’in İkinci Yarısında Sona Erecek mi?

Geçen yıl şirketlerin her ay personel azalttığını ve birikmiş siparişlerin genel olarak düştüğünü belirten De la Rubia, “İmalat sektöründeki iki buçuk yıl süren durgunluk, 2025’in ikinci yarısında sona erebilir. Çünkü o zaman Almanya’nın yeni bir hükümeti olacak. Yatırım ve tüketimde yeni politikaların yürürlüğe girmesi sektöre can verebilir.” şeklinde konuştu.

Almanya İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor

Almanya’nın ihracata bağımlı olan imalat sanayisi, küresel ekonomideki yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmeye devam ediyor. PMI verilerine göre, 50 puanın üstünde büyümeyi, altında ise daralmayı gösteriyor.

Yüksek Enerji Fiyatları ve Düşen Yatırımlar

2023’te Almanya ekonomisi, yüksek enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralma kaydetti.

G7 İçinde Küçülen Tek Ülke: Almanya

Almanya, G7 ülkeleri arasında daralan tek ekonomi oldu. Almanya Merkez Bankası, ticarette korumacılık ve jeopolitik çatışmalar nedeniyle ekonominin 2024’te yüzde 0,2 küçüleceğini öngörüyor. Ekonomistler, 2025 yılı için de düşük bir büyüme bekliyor.

Trump’un Gümrük Vergisi Planları Endişe Yaratıyor

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, dış ticaret açığını azaltmak amacıyla gümrük vergilerini artıracağını açıklamıştı. Analistler, Trump’un Avrupa Birliği ithalatına gümrük vergileri uygulamasının Almanya için olumlu olmayacağını belirtiyor. ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye gerçekleşiyor.

Related Posts

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı” yasalaştı

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren dev yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe soktu.

Turizmde esnek izin düzenleniyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifi ile turizm sektörü çalışanlarına yönelik esnek haftalık izin düzenlemesi yapılıyor.

Milletvekili maaşlarına zam geldi: Çalışmama oranlarında iktidar zirvede

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli zammı netleşti. Maaş artışı yalnızca emeklilere değil, milletvekillerine de yansıdı. Yüksek maaşlı vekillerin meclis performansı ise resmi istatistiklerde sınıfta kalırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekilleri kastederek söylediği ”Hakkımı helal etmiyorum” sözleri akla geldi.

Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün öncülerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait Çiçek Tersanesi, mali zorlukların ardından icra yoluyla satışa çıkıyor. 1971’de Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten …

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.