Canan Karatay ‘Bu yaz meyvelerinden uzak durun’ diyerek uyardı: 4 meyveye dikkat!

Kontrolsüz Meyve Tüketiminin Sağlığa Zararları

Meyveler sağlıklı besinlerdir ancak kontrolsüz tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Özellikle büyük şehirlerde ilaçsız meyve bulmak zor olduğundan meyve seçerken dikkatli olmak önemlidir.

Ünlü beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaz meyveleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Karatay, özellikle bu yıl zirai don felaketi nedeniyle fiyatı yükselen kirazın şeker hastaları için riskli olduğunu vurguladı. Kontrolsüz meyve tüketiminin ara öğünlerde risk oluşturabileceğini belirten Karatay, akşam yemeğinden sonra meyve yenmemesi konusunda uyardı.

Vişne konusuna da değinen Karatay, şekersiz kaynatılan vişne suyunun faydalarına dikkat çekti.

Kayısının zerdaliya göre daha fazla şeker içerdiğini belirten Karatay, zerdali tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, genetiğiyle oynanmış nektarin yerine şeftali tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Ürik asit ve trigliserid yüksekliği yapabilen kavun, karpuz, incir ve üzüm gibi meyvelerin dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, bu dört meyvenin sadece hastalar değil sağlıklı bireyler tarafından da dikkatle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Böğürtlen, mürdüm eriği ve karadut gibi koyu renkli meyvelerin tercih edilmesini öneren Karatay, sağlıklı bir beslenme için doğru meyve seçiminin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Yumurtalık Rezervi Kaç Olmalı?

Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor! Uzmanlar, genç yaşlarda da yumurtalık rezerv düşüşünün görüldüğü uyarısında bulundu.

Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.