Çin’den ABD çıkışı: Ödün vermek zorbalığı cesaretlendirir

Çinli Dışişleri Bakanı Wang Yi, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde gerçekleştirilen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşma yaptı. Wang, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikaları nedeniyle artan ticaret geriliminde Washington yönetimini zorbalıkla suçladı ve Çin’in bu konuda taviz verilmeyeceğini vurguladı.

ABD Tarifelerini Koz Olarak Kullanıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Wang, ABD’nin tek taraflı bir şekilde tarife politikası izlediğini belirtti ve kendi ülkesinin çıkarlarını uluslararası toplumun çıkarlarının üzerinde tuttuğunu dile getirdi. Uzun süre serbest ticaretten fayda sağlayan ABD’nin diğer ülkeleri aşırı taleplerini kabul ettirmek için tarifeleri bir koz olarak kullandığını söyleyen Wang, ABD’ye taviz vermenin zorbalığı cesaretlendireceğini vurguladı.

Wang, Çin’in çok taraflılığı ve Dünya Ticaret Örgütü merkezli çok taraflı ticaret sisteminin korunması çağrısında bulunarak BRICS ülkelerine korumacılığa karşı çıkmaları çağrısında bulundu.

Çin, Ukrayna’da Barışı Destekliyor

Ukrayna krizinde yaşanan gelişmelere dikkat çeken Dışişleri Bakanı Wang, Çin’in barışa yönelik tüm çabalara destek verdiğini ve tarafların krizin temelinde yatan sorunları çözerek adil, kalıcı ve kabul edilebilir bir barış anlaşmasına varmalarını umduklarını belirtti.

Gazze İçin Ateşkes ve İnsani Felaket Vurgusu

Orta Doğu’daki durumun kritik bir noktaya geldiğini belirten Wang, Filistin sorununun tekrar marjinalleştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Gazze’de kapsamlı bir ateşkesin sağlanması ve insani felaketin sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Wang, Filistin Devleti ile İsrail Devleti arasında barışçıl bir iki devletli çözümün teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Wang, İran’ın nükleer sorununun diyalog yoluyla çözülmesini olumlu karşıladıklarını belirterek Orta Doğu’da güç kullanımına karşı olduklarını ve bölgede uzun vadeli barış ve istikrar için BRICS üyeleriyle birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

ABD, Tarife Oranını Yükseltti

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da “Kurtuluş Günü” ilan ettiği günde, Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşılıklı tarifeler kapsamında ek gümrük vergileri açıkladı. Çin’in misilleme yapmasıyla başlayan tarife karşılıklılığı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergisini %145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye %125 gümrük vergisi getirdi.

ABD yönetimi, AB ve diğer ülkelerde ek tarifeleri 90 gün erteleyerek, Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe soktu. Trump, Time dergisine verdiği röportajda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile tarifeler konusunda görüştüğünü ve detayların ilerleyen dönemde açıklanacağını belirtti.

Pekin yönetimi, müzakerelerin devam ettiği iddiasını reddederken, Washington’ı halkı yanıltmakla suçladı.

Related Posts

Silahlı saldırıdan şans eseri yara almadan kurtuldu

Aydın’da bir kişi sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 26 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine sabah saatlerinden itibaren düzenlediği saldırılarda 26 Filistinli yaşamını yitirdi.

Amasya’da mahşeri kalabalık: CHP Lideri Özgür Özel konuşuyor

CHP tarafından düzenlenen ”Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine Amasya, ev sahipliği yapıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kalabalığa sesleniyor.

ABD Başkanı Trump, “vergi indirimi” tasarısını imzaladı: Muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı. Trump “Bu yasa tasarısı muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek ve ülkeyi ayakta tutan çalışkan vatandaşları ayağa kaldıracak” diye konuştu.

İmamoğlu’ndan SÖZCÜ TV’ye yayın durdurma cezasına sert tepki

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) SÖZCÜ TV ve Halk TV’ ye yönelik 10 günlük yayın durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Parti örgütleri raporlarını teslim etti, yönetim taslaklarını hazırladı: CHP’den yeni program için hızlı takvim

CHP, ‘Halkçılık Programı’ taslaklarını tamamladı. MYK değerlendirmelerinin ardından saha çalışmaları başlayacak. 81 ildeki danışma kurulu raporları doğrultusunda yerel sorunlara yönelik çözüm önerileri hazırlanıyor.