Çocuklarda Karın Ağrısı: Masum Bir Şikâyet Mi, Yoksa Ciddi Bir Hastalığın Habercisi Mi?

Çocuklarda Karın Ağrısı: Masum Bir Şikâyet Mi, Yoksa Ciddi Bir Hastalığın Habercisi Mi?

Çocuklarda karın ağrısı, genellikle hafif ve geçici nedenlere bağlı olmasına rağmen bazı durumlarda ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kılıç, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

‘’Karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran çocukların büyük bir kısmında, genellikle gastroenterit (mide-bağırsak enfeksiyonu), idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak parazitleri veya kabızlık gibi hafif ve geçici durumlar neden olmaktadır. Ancak bazı durumlarda, yapılan tüm testlere rağmen ağrının nedeni belirlenemeyebilir. Genel olarak, çocuklarda karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuranların yalnızca %5’inde cerrahi müdahale gerektiren bir hastalık tespit edilmektedir.’’

Karın içinde acil müdahale gerektiren iltihabi veya cerrahi hastalıkların belirtilerine “akut karın” denir. Bu terim, özellikle apandisit, bağırsak tıkacı ve mide delinmesi gibi acil ameliyat gerektiren durumları tanımlamak için kullanılır. Ancak, her karın ağrısı akut karın anlamına gelmez. Tanı koymak için hastanın detaylı muayenesi ve gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır. Özellikle küçük çocuklarda bu değerlendirme daha zor olabilir, çünkü bebekler ve küçük çocuklar ağrılarını tarif etmekte zorlanabilirler.

Yenidoğan ve küçük çocuklarda anatomik farklılıklar, tanı koymayı zorlaştırabilir. Bu yaş grubunda, kemik yapıları tam olarak gelişmediği için, normalde leğen kemiği içinde bulunması gereken mesane, rahim ve yumurtalıklar gibi organlar karın boşluğunda yer alabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda karın ağrısının değerlendirilmesi daha dikkat gerektirebilir.

Çocuklarda karın ağrısının altında yatan en ciddi nedenlerden biri apandisit olabilir. Apandisit, kalın bağırsağın başlangıcında yer alan ve apendiks adı verilen küçük bir iltihaplanmış uzantının neden olduğu bir durumdur. Tedavi edilmediğinde, apandiks patlayarak karın içinde enfeksiyon yayılmasına neden olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Apandisit genellikle göbek çevresinde hafif bir ağrı ile başlar ve zamanla sağ alt karın bölgesine yayılabilir. Bu duruma genellikle mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve hafif ateş eşlik eder.

Karın içi cerrahi müdahaleler arasında en sık yapılan ameliyat apendektomidir, yani iltihaplanan apendiksin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Apandisit oldukça yaygın bir hastalıktır. İnsanlarda yaşam boyu apandisit geçirme riski %7’dir. Erkeklerde bu oran %8.6, kadınlarda ise %6.7 olarak hesaplanmıştır. Yani ortalama her 15 kişiden biri, hayatının bir döneminde apandisit ile karşılaşmaktadır. Çocuklarda bu oran biraz daha düşüktür, 15 yaşından küçük çocuklarda apandisit görülme oranı %1 civarındadır ve en sık 6-12 yaş arasında rastlanmaktadır.

Çocuklarda Apandisit Belirtilerine Dikkat!

Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kılıç, ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan birinin çocuklarda apandisitin nasıl anlaşılacağı olduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu: ‘’Karın ağrısının her zaman apandisitten kaynaklanmadığı unutulmamalıdır. Ancak aşağıdaki belirtilerin bir arada bulunması durumunda, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.’’

  • Karın ağrısının birkaç saatten uzun sürmesi ve şiddetinin giderek artması
  • Ağrının göbek çevresinde başlayıp sağ alt karın bölgesine yayılması
  • Çocuğun hareket ettikçe veya karnına dokunuldukça ağrısının artması
  • Mide bulantısı, kusma veya iştahsızlık olması
  • Hafif de olsa ateşin eşlik etmesi
  • Karın bölgesine dokunulmasına izin vermeyecek kadar hassasiyet oluşması
  • Dışkıda kan görülmesi

Bu belirtiler, apandisitten şüphelenmek için önemli işaretlerdir. Erken tanı konulmadığında, apandisit patlayarak ciddi enfeksiyonlara yol açabilir ve tedavi sürecini zorlaştırabilir.

Psikolojik Faktörler De Karın Ağrısına Neden Olabilir

Çocuklarda karın ağrısına neden olan faktörler, yalnızca fiziksel hastalıklarla sınırlı değildir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda stres, kaygı ve psikolojik baskılar da karın ağrısına neden olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kılıç, ‘’Okul başarısı, aile içi gerginlikler veya sosyal çevre ile ilgili sorunlar bazı çocuklarda mide-bağırsak sistemini etkileyerek karın ağrısı şikâyetlerine neden olabilir. Eğer fiziksel bir hastalık bulunamazsa, psikolojik faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.’’ dedi.

Erken Teşhis ve Doğru Yönlendirme Hayat Kurtarır

Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kılıç, çocuklarda karın ağrısının her zaman ciddi bir hastalığın belirtisi olmasa da, bazı durumlarda hızla müdahale edilmesi gereken bir acil durum olabileceğini belirtti. Özellikle uzun süren, şiddetlenen ve ek belirtilerle birlikte görülen karın ağrılarında zaman kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kılıç, “Apandisit gibi cerrahi müdahale gerektiren hastalıkların erken teşhisi, tedavi sürecini kolaylaştırır ve ciddi komplikasyonları önler. Bu nedenle, ebeveynler çocuklarının sağlık durumunu dikkatle gözlemeli ve şüpheli durumlarla karşılaştıklarında profesyonel tıbbi destek almalıdır.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.