Dünya üzerinde sadece buranın sahibi yok: İşte sebebi

Yaklaşık 2.060 kilometrekarelik bu çöl bölgesi, Mısır ile Sudan arasında yer alıyor. Ancak ne Mısır ne de Sudan bu bölgeyi kendi toprağı olarak kabul ediyor… Bunun temel nedeni ise tarihteki iki farklı sınır çizimi.

1899’da İngiltere, Mısır-Sudan sınırını 22. enlem olarak belirledi ve bu düzenlemeye göre Hala’iB Üçgeni Mısır’a; Bir Tawil ise Sudan’a bırakıldı.

Yalnızca 3 sene sonra, 1902’de İngilizler, bölgedeki kabilelerin yaşam alanlarını dikkate alarak idari sınırlarda değişim yaptı. Bu kez Hala’ib Sudan’a; Bir Tawil ise Mısır’a verildi.

İKİ ÜLKE DE BİR TAWİL’İ İSTEMİYOR

Ancak günümüzde Mısır, 1899’daki sınırı kabul edip Hala’ib Üçgeni’ni kendi toprağı sayarken; Sudan 1902’deki sınırı esas alarak Hala’ib’i talep ediyor ve Bir Tawil’in Mısır’a ait olduğunu savunuyor. Bu anlaşmazlık sonucunda iki ülke de Hala’ib’i isterken; aynı şekilde Bir Tawil’i de istemiyor. Neticede bölge “terra nullius” (kimseye ait olmayan toprak) statüstünde kalıyor.

KİMSE TOPRAĞI SAHİPLENMEYİNCE NE OLUYOR?

Bir Tawil, çöl ikliminin hakim olduğu ve ekonomik olarak cazip olmayan, kalıcı yerleşim bulunmayan bir bölge. Yalnızca Ababda ve Bishari gibi göçebe kabileler zaman zaman bölgeden transit geçişler yapıyor.

Bununla birlikte bazı maceraperestler ve mikro ulus meraklıları, bölgede “krallıklarını” ilan etmek için ziyaretlerde bulunmuş. En ilginç olaylardan biri ise 2014 yılında Amerikalı Jeremiah Heaton’ın “kızını prenses yapmak için” Bir Tawil’e giderek “Kuzey Sudan Krallığı’nı ilan etmesi. Ancak tabii ki bu ve benzeri münferit girişimler sonuçsuz kalıyor. Sonuç olarak Mısır ve Sudan’ın sahiplenmek istemediği bu toprak parçası, dünyanın en ilginç sınır anlaşmazlıklarından biri olarak sahipsiz kalmaya devam ediyor.

Related Posts

Amasya’da mahşeri kalabalık: CHP Lideri Özgür Özel konuşuyor

CHP tarafından düzenlenen ”Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine Amasya, ev sahipliği yapıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kalabalığa sesleniyor.

ABD Başkanı Trump, “vergi indirimi” tasarısını imzaladı: Muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı. Trump “Bu yasa tasarısı muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek ve ülkeyi ayakta tutan çalışkan vatandaşları ayağa kaldıracak” diye konuştu.

İmamoğlu’ndan SÖZCÜ TV’ye yayın durdurma cezasına sert tepki

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) SÖZCÜ TV ve Halk TV’ ye yönelik 10 günlük yayın durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Parti örgütleri raporlarını teslim etti, yönetim taslaklarını hazırladı: CHP’den yeni program için hızlı takvim

CHP, ‘Halkçılık Programı’ taslaklarını tamamladı. MYK değerlendirmelerinin ardından saha çalışmaları başlayacak. 81 ildeki danışma kurulu raporları doğrultusunda yerel sorunlara yönelik çözüm önerileri hazırlanıyor.

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

24 kiloluk göktaşı dudak uçuklatan fiyata satışta

2023 Kasım’ında Nijer’in Agadez bölgesinde bulunan ve 24 kilogram ağırlığıyla Mars’tan gelen en büyük kaya olan NWA 16788, satışa hazırlanıyor. Sotheby’s bu nadide taşı “anıtsal bir örnek” olarak tanımlıyor. Yeryüzünde keşfedilen yaklaşık 400 Mars …