Endonezya, BRICS’e ‘tam üye’ oldu

BRICS Bloğuna Endonezya Tam Üye Oldu

T24 Dış Haberler

BRICS’in dönem başkanlığını yürüten Brezilya, pazartesi günü Endonezya’nın bloğa resmen tam üye olarak katıldığını duyurdu. Brezilya, yaptığı basın açıklamasında Endonezya’yı bloğa katılmasından dolayı kutladı. Ülke, BRICS liderliğini 1 Ocak 2025’te devraldı; 31 Aralık 2025’e kadar üstlenecek.

Brezilya, Endonezya’nın BRICS’e tam üye olarak katılımını “Brezilya hükümeti Endonezya hükümetini BRICS’e katılımı dolayısıyla kutluyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük nüfusuna ve ekonomisine sahip olan Endonezya, küresel yönetişim kurumlarının reformuna yönelik desteği diğer grup üyeleriyle paylaşmakta ve Brezilya’nın BRICS başkanlığı için öncelikli konular olan Küresel Güney’de iş birliğinin derinleştirilmesine olumlu katkıda bulunmaktadır.” açıklamasıyla duyurdu. 

Endonezya’nın adaylığı ilk olarak Ağustos 2023’te Johannesburg Zirvesi’nde BRICS liderleri tarafından onaylanmıştı. Ancak Endonezya Şubat 2024’te genel seçimlere hazırlanırken, ülke bloğa katılma niyetini ancak yeni hükûmet kurulduktan sonra resmen iletti.

Çin’den Tebrik

Çin Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin de Endonezya’nın BRICS’e katılımını tebrik ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Endonezya’nın BRICS’in gelişimine aktif katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadesine yer verildi.

BRICS

Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.

Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de üyelikleriyle genişledi.

Bu yıl yeni ülkelerin katılmasıyla toplam üye sayısı 9’a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip.

Şu anda BRICS, dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel GSYH’nin yüzde 35’ini oluşturuyor. Ekim 2024’ten bu yana 13 yeni ülkenin ortak ülke olarak katılmasıyla üyeliği artmaya devam ediyor.

Türkiye’nin BRICS Üyeliği

Türkiye de BRICS’e tam üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak 22-24 Ekim 2024’te Rusya’nın Kazan şehrinde yapılan BRICS zirvesinden Türkiye’nin “tam üye” değil, “ortak üye” olacağı sonucu çıkmıştı.

BRICS üyeleri arasındaki mutabakat neticesinde bloğa katılmak isteyen yeni ülkelere artık üyelik değil yalnızca “ortak devlet” statüsü verileceği açıklanmıştı.

Related Posts

Pentagon bütçesinde terör örgütü PKK/YPG satırı! 130 milyon dolar istendi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2026 mali yılı bütçesi kapsamında, Suriye’de SDG ismiyle faaliyet gösteren terör örgütü PKK/YPG ve Suriye Özgür Ordusu (SÖO) için toplam 130 milyon dolarlık bir bütçe talebinde bulundu. Pentagon belgesine göre bu …

Irak’ın kuzeyinden acı haber: Mağarada metan gazı nedeniyle 5 askerimiz şehit oldu

Irak’ın kuzeyinde bir mağarada yapılan aramalar sırasında 19 askerin metan gazından zehirlendiği, 5 askerin şehit olduğu bildirildi.

Bekir Bozdağ: Vakti gelince TBMM, seçimi yenileme kararı alıp, sandığı milletin huzuruna getirecektir

Bekir Bozdağ: Vakti gelince TBMM, seçimi yenileme kararı alıp, sandığı milletin huzuruna getirecektir

Silahlı saldırıdan şans eseri yara almadan kurtuldu

Aydın’da bir kişi sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 26 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine sabah saatlerinden itibaren düzenlediği saldırılarda 26 Filistinli yaşamını yitirdi.

Amasya’da mahşeri kalabalık: CHP Lideri Özgür Özel konuşuyor

CHP tarafından düzenlenen ”Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine Amasya, ev sahipliği yapıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kalabalığa sesleniyor.