Evi görmeden para gönderen yandı: Yeni kapora dolandırıcılığı patladı

Dolandırıcılığa Karşı Uyarı: Kira ve Satış İşlemlerinde Dikkat!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satışı ve kiralamalarında artış yaşanırken dolandırıcılık olaylarının da arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten temin ettikleri görsellerle kendilerine ait olmayan konutları sosyal medyada paylaştığını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketicilerden evi görmeden kapora ya da toplu kira bedeli istediklerini söyledi.

‘Belgesiz İşlemlere Dikkat Edin!’

Genel Başkan Şahin, konut kiralarındaki artışın dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirterek, tüketicilerin konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin ayrıca, konut kira ve satış işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alan kişilerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığındadır. Sertifika ve belge sahibi olanlar güvenilirdir. Bu işlemi belgesiz kişilerle yaparsanız dolandırılma riskiniz yüksektir. Sosyal medyada kapora vermekten kaçının. Bu dolandırıcılıktan başka bir şey değildir” dedi.

Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

  • “Kiracı ya da alıcı olacak kişiler Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanarak muhataplarının belgelendirilip belgelendirilmediğini kontrol edebilirler. Unutmayın, belgesiz kişilerle işlem yapmak büyük risktir. Bu yüzden yetki belgesini kesinlikle sormalısınız.”

‘Yetki Belgesini İsrarla Sorun!’

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak yerin titizlikle araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkisinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğine değinen Şahin, şunları ifade etti:

“Kiralama ya da satın alma işlemi sırasında, evi gösteren kişiye mutlaka yetki belgesi ya da kimliğini göstermesini isteyin. Vereceğiniz paradan emin olmak için ‘Yetkiniz var mı, işletmenizi ziyaret edebilir miyiz?’ gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Bu sorular sizin hakkınızdır.”

Şahin, son olarak şu uyarıda bulundu:

“Sosyal medyadaki dolandırıcılıklardan kaçınmak için öncelikle yetki belgesini sormalıyız. Yetki belgesi göstermeyen kişilerle işlem yapmaktan kaçınmalıyız. Kendi güvenliğimiz için bu adımları atmalı ve dolandırıcılara fırsat vermemeliyiz.”

Related Posts

1.5 ton bozuk peynir yakalandı: 21 bin TL ceza kesildi

İzmir’in Buca ilçesindeki bir işletmenin deposunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde; etiketsiz, bozulmuş, küflenmiş ve son tüketim tarihi geçmiş yaklaşık bin 500 kilogram peynir bulundu. 1500 KİLOGRAM BOZUK PEYNİR …

Chobani CEO’su’ndan gıda üretimi uyarısı: Göçmen işçilere muhtacız

ABD’de artan göçmen baskınları gıda sektörünü sarsıyor. Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya, ülkenin tarım ve gıda üretim sisteminin göçmen emeği olmadan sürdürülemez olduğunu vurguladı. “GIDA SİSTEMİMİZİN BEL KEMİĞİ GÖÇMENLER” Türk asıllı girişimci ve …

Ehliyet sahipleri dikkat son gün 31 Temmuz! Yenilemeyenler 7.438 TL ödeyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 1 Ocak 2016’da başlayan eski tip sürücü belgelerinin yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesine yönelik tanınan süre, 31 Temmuz 2025’te dolacak. Bu tarihten sonra …

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Savaş ateşi petrolü uçuruyor

Petrolün yüzde 20’sinin doğalgazın ise önemli bir kısmının geçtiği, İran ve Umman arasında bulunan Hürmüz Boğazı’nın kapatılması halinde brent petrolün rekor kırabileceği tahmin ediliyor.

Diplomalı işsizler İŞKUR kuyrugunda

İşsiz sayısı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, 2 milyon 161 bin 561 kişi iş arama kuyruğunda ve bunların 4’te 1’i üniversite mezunu diplomalılardan oluşuyor.