Günlük hayatta karşılaşılan ufak unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Alzheimer Hastalığı Belirtileri ve Tanı Süreci

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının belirtilerine ve tanı sürecine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada büyük rol oynadığını vurguladı.

UNUTKANLIKLA BAŞLIYOR, YAŞAMI ETKİLİYOR

Alzheimer hastalığının genellikle yaşla birlikte ortaya çıktığını belirten Arı, bu rahatsızlığın bireyin zihinsel işlevlerini kademeli olarak bozduğunu söyledi. En sık görülen belirtinin unutkanlık olduğunu ifade eden Arı, “Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir” dedi.

GÜNLÜK İŞLEVLERİ SEKTEYE UĞRATIYOR

Arı, hastalığın yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, isim bulmada zorluk yaşanması, anahtar gibi eşyaların unutulması, aynı soruların sıkça tekrarlanması ve eşya kayıplarının hastalığın erken dönem belirtileri arasında yer aldığını belirtti. Bu belirtilerin zamanla kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

TANIDA BASİT AMA ETKİLİ YÖNTEM

Hastalığın tanı sürecinde erken adım atmanın önemine dikkat çeken Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit etmek için 11 sorudan oluşan, 30 puan üzerinden değerlendirilen kısa bir test uygulanır. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer ve öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez. Bu nedenle şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak önemlidir” diye konuştu.

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması sonucu gelişen nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans (bunama) türü olan bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı faktörlerinin etkili olduğu düşünülüyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hastalığın görülme sıklığının da artacağı öngörülüyor.

Related Posts

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?