Hava kar kış… Lastik basıncının düşmemesi için uzmanından uyarı geldi

Soğuk hava, kış lastiklerindeki hava basıncını önemli ölçüde etkiliyor. Hava basıncı ölçümleri ve lastik kontrollerinin ihmal edilmesi ise güvenli trafik için risk yaratıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış aylarında lastik basıncı ölçüm ve kontrollerinin daha sık yapılması gerektiğini, bu durumun güvenli sürüş için çok önemli olduğunu belirtti.

Kurt, “Kış koşullarında bazı sürücülerimiz, lastiklerine gerekli lastik basıncını sağlamadan trafiğe çıkabiliyor. Bazı sürücüler arasında ise karlı yollarda lastiklerin daha az şişirilmesi gerektiği yönünde oluşan yanlış bir bilgi var. Oysa, lastiklerin basıncı sıcaklık düştükçe azalır. Bu nedenle soğukta, özellikle karlı ve buzlu yollarda lastik basıncını kesinlikle düşürmemek gerekir.” ifadelerini kullandı.

“DOĞRU SEVİYEDE LASTİK BASINCI ÖNEMLİ”

Düşük lastik basıncının yol tutuşunu ve aracın hakimiyetini azaltarak güvenli sürüşü riske attığını kaydeden Kurt, doğru seviyede lastik basıncının ise güvenli sürüş için en önemli unsurlardan birisi olduğuna değindi.

Kurt, kış lastiklerine doğru seviyede hava basıncı uygulandığında aracın kontrolü kaybetme, virajda savrulma ve suda kızaklama risklerinin azaldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Doğru basınç, lastiklerinizin vaktinden önce düzensiz aşınmasını ve iç yapısında geri dönüşü olmayan hasarın oluşmasını engeller ve yakıt tasarrufu da sağlar. Ancak lastik basıncı, ortam ısısındaki değişiklikler sebebiyle değişebilir. Lastiklerinizin basıncı düştüğünde, hasar görme riski de artar. Hava basıncı olması gerekenin altında lastikler, fren mesafesini artırır ve düzensiz aşınır.”

Erdal Kurt, hava sıcaklığı her 10 derece düştüğünde lastiklerdeki hava basıncının azaldığını, bu durumun özellikle kış aylarında soğuk havada yaşanması nedeniyle sürücülerin lastiklerinin basıncını daha düzenli ve dikkatli bir şekilde kontrol etmesi gerektiğini aktardı.

LASTİK BASINCI EN DOĞRU NE ŞEKİLDE ÖLÇÜLÜR?

Sürücülere kış lastiklerinde doğru seviyede hava basıncı için Kurt, “Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin basıncını kesinlikle düşürmeyin. Özel otomobil, ticari veya ağır tonajlı her tür lastik için doğru hava basıncı, araç üreticileri tarafından belirlenir. Sürücüler, doğru bilgilere araçlarının kapı içlerinden, torpido gözünden veya yakıt deposu kapağından ulaşabilir. Hava basıncı, tercihen lastikler soğukken, güneşe maruz kalmamışken veya en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken ölçülmeli. Yedek lastik dahil, lastiklerin hava basıncı, 15 günde bir kez ve herhangi bir uzun yolculuktan önce, mutlaka kontrol edilmeli.” tavsiyelerinde bulundu.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.