İş süreçlerinde iş etki analizi ve risk analizi son derece önemli bir konuma sahiptir. Bunun yanı sıra iş etki analizi ve risk değerlendirmesi kurulacak İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin (İSYS) temelini oluşturur. İş etki analizi ve risk değerlendirilmesinde kullanılacak metodolojiler ise kuruma özel olarak hazırlanır. Bu hazırlama sürecini ise sektör uygulamalarını inceleyen iş sürekliliği danışmanları hazırlar. Bununla birlikte metodolojiler yönetim tarafından onaylandıktan sonra analiz çalışmaları başlatılır. Analiz çalışmaları ise birimlerin iş sürekliliği koordinatörleri ve süreç sahipleri ile uygulanır. Bununla birlikte iş etki analizi ve risk analizi entegrasyonları da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
İş Etki Analizi ve Risk Analizi Nedir?
İş etki analizi; firma için önemli ürünlerin belirlenmesi ve zaman cetveli üzerinde öncelik kazanmasını kapsar. Ayrıca belirlenen ürünlerin ve bunları gerçekleştiren süreçlerin kesinti sonrası tekrar işler hale gelebilmesi için gerekli iç ve dış bağımlılıkların tespit edilmesi çalışmalarını içerir.
FMEA Hata Türleri ve Risk analizi ise iş sürekliliğinin amaçlarına ulaşmasını olumsuz etkileyen ve zarara neden olan durumların belirlenmesini kapsar. Ayrıca bu süreçte bunların yönetilmesi çalışmalarını da içerir.
İş Etki Analizi ve Risk Analizi Entegrasyonları Nelerdir?
İş etki analizi çalışması, iş sürekliliği danışmanları ve iş sürekliliği koordinatörleri iş birliğinde işletmenizin paydaşlara sunulmasını sağlayan iş süreçlerinin belirlenmesi ile başlamaktadır. Ayrıca iş süreçlerine ait genel bilgiler, hangi ürün ve hizmeti desteklediği ile insan kaynakları, teknoloji kaynakları, bilgi kaynakları ve tesisler de belirlenir.
Tespit edilen etki değerlerine göre her süreç için hedeflenen kurtarma zamanı (RTO) ve maksimum tolerans gösterilebilir kesinti süresi (MTPD) belirlenebilir. Belirlenen süreler, kurtarma önceliği çalışması sırasında kullanılmaktadır.
Hata türleri ve etki analizi de değerlendirme çalışmaları arasında yer alır. İşletmenizin kritik iş süreçlerinde kesintiye neden olabilecek risklerin tespit edilmesi ve raporlaması süreçlerini kapsar. İş kesintisine sebep olabilecek riskler iş sürekliliği danışmanları kontrolünde ele alınır. Bunun yanı sıra katılımcılar ise geçmişte yaşanan kesintileri ve bunların sebeplerini düşünerek risk çalışmasına girdi sağlarlar.
Bu bilgilerin yanı sıra çalışanların güvenliği için tehditlerin belirlenmesi ve binaların fiziksel güvenliği gibi değerlendirmeler tamamlanmış olur. Ayrıca iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili çalışmalar, iç denetim verileri, dış denetim verileri, bilgi güvenliği riskleri gibi risklerde bu değerlendirme kapsamındadır. Veri merkezi değerlendirme raporları gibi risk kaynaklarından faydalanılarak iş sürekliliği riskleri belirlenir. Bununla birlikte risk değerlendirme çalışması tamamlanır.
Gözde IT Solutions ile İş Sürekliliğini Tek Panelden Kontrol Edin
Gözde IT Solutions’ın iş sürekliliğinizi tek panel üzerinden kontrol edebileceğiniz sistemleri sizler için geliştiriyoruz. Bünyemizde bulunan danışmanlar hizmet, finans, telekomünikasyon ve kamu sektöründe faaliyet gösteren birçok işletmenin iş sürekliliği çalışmaları ile standartlara uygun olarak İş Etki Analizi (İEA) ve Risk Analizi (RA) çalışmaları uygulamaktadır. Bunun yanı sıra Gözde IT Solutions tarafından geliştirilen sistemlere gerekli verilerin girilmesi ile işleyen analiz yöntemi firmanızın seçeceği analiz metodolojisine göre özelleştirilebilmektedir.
Gözde IT Solutions olarak bu yazımızda, iş etki analizi ve risk analizi ile markaların geleceği konusunu ele aldık. Amacımız, iş etki analizi ve risk analizi ile ürünlerin maksimum performans ile tüketiciye ulaşmasını sağlayarak gelecek referanslarda da olumlu dönüşler almanıza yardımcı olmaktır. Daha fazla bilgi ve ücretsiz demo talebinde bulunmak için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.