“Kiralara yeni vergi geldi” iddialarına en yetkili kurumdan yanıt

Haber
kiralara yeni vergi geldi iddialarina en yetkili kurumdan yanit XzG6p3BK.jpg

Kira Gelirlerine Yönelik Yeni Vergi Düzenlemesi Günümüzde Gündemde Değil

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen vergi kanunlarına ilişkin kanun teklifinde kira gelirlerine yönelik yeni bir vergi düzenlemesinin olmadığını duyurdu. GİB, ‘kiralarla ilgili yeni vergi geldiği’ iddialarına açıklık getirdi. Sosyal medya platformlarında dolaşan yanıltıcı paylaşımların ardından yapılan açıklamada, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kira gelirlerine yeni bir vergi düzenlemesi olmadığı vurgulandı, ancak istisnaların kaldırıldığı belirtildi.

Mevcut Durum ve Vergi Uygulamaları

Açıklamada, mevcut hükümlere göre mesken kira gelirlerinin kesintiye tabi olmadan tahsil edildiği, elde edilen kira gelirinin istisna haddini (47 bin lira) aştığında ise izleyen yılın mart ayında beyan edilerek gelir vergisinin ödendiği bilgisi verildi. İstisna haddinin altında kalan kira gelirleri için ise beyanname verilmediği belirtildi.

Düzenleme ile istisna uygulamasının emekli, dul, yetim ve maluliyet aylığı alanlar için korunduğu, diğer kira geliri elde edenler için ise kaldırılacağı açıklandı. Gelir Vergisi Kanunu’nun 86’ncı maddesi uyarınca beyan sınırı olan 18 bin lirayı aşmayan mesken kira gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmediği ifade edildi.

Özet ve Sonuç

Sonuç olarak, mesken kira gelirleri için yeni bir vergi getirilmediği, ancak istisnaların kaldırılması yönünde düzenlemeler yapıldığı vurgulandı. Emekliler için 47 bin liralık istisnanın korunduğu belirtilirken, ticari kazanç elde edenler veya yüksek gelir sahiplerinin bu istisnadan yararlanamayacağı hatırlatıldı. Gelir Vergisi Kanunu’na uygun olarak gerçek gider usulü seçenlerin, belirli giderler düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden gelir vergisi ödeyeceği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak

Yazar: Abdullah Karlıdağ

Kaynak: Haberler.com – Ekonomi

Scroll top