Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Merkez Bankaları Enflasyonla Mücadeleye Devam Ederken Küresel Ekonomideki Belirsizlikler

Merkez bankaları, enflasyonla mücadele ederken küresel ekonomide belirsizlikler devam ediyor. Değişebilecek ticaret stratejileri ve ABD’nin korumacı ticaret politikası gibi faktörler, diğer büyük ekonomilerin kararlarını etkiliyor.

ABD’nin enflasyonist baskıları güçlendirebileceği ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişelerinin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Güney Kore Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası, Yeni Zelanda Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi büyük ekonomiler de politika faizlerinde indirimler yaptı.

Tarife Belirsizlikleri Fed’in Faiz İndirim Döngüsünü Etkiledi

Fed, enflasyonda kaydedilen ilerlemeye rağmen politika faizinde değişikliğe gitmedi. ABD’deki enflasyon, Haziran 2022’de yıllık bazda %9 seviyesine ulaştı. Ancak, ABD’nin korumacı ticaret politikası ve tarife belirsizlikleri, Fed’in faiz indirim döngüsünü etkiledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, tarifelerin enflasyonist baskıları artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri nedeniyle sıkı duruşlarını koruduklarını belirtti.

ECB, Resesyon Endişelerine Karşı Faiz İndirimlerine Devam Ediyor

Avrupa Merkez Bankası, resesyon endişelerini baskılamak amacıyla faiz indirimlerini sürdürüyor. Bölgedeki devam eden resesyon endişeleri ve imalat sanayisindeki daralma nedeniyle ECB’nin faiz indirim sürecini sürdürmesi bekleniyor.

ECB’nin odak noktası, bölgedeki şirketlerin finansman maliyetlerini düşürmek olduğu belirtilirken, gelecekte büyümeyi destekleyici ek adımlar atabileceği ifade edildi.

Güney Kore ve Japonya’nın Faiz Politikaları

Güney Kore Merkez Bankası, ekonomik yavaşlamayı önlemek ve enflasyonla mücadele etmek amacıyla politika faizinde indirimler yaptı. Japonya Merkez Bankası ise faiz artırımına giderek par politikasını sıkılaştırdı.

Japonya’daki politika faizi %0,5 seviyesindeyken, analistler ülkenin ticari ilişkileri ve gıda fiyatlarındaki gelişmelerin para politikası için önemli göstergeler olduğunu belirtti.

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Merkez Bankaları

Avustralya Merkez Bankası’ndan ve Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamalara göre, politika faizlerinde indirimlerle enflasyonla mücadeleye devam edileceği vurgulandı. Her iki merkez bankası da uluslararası gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Faiz Kararları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk yarısında toplamda 150 baz puan faiz indirimi yaptı. Ancak nisan ayında 350 baz puan faiz artırımına giderek sıkı bir politika izledi. TCMB, politika faizini %46 seviyesine çekerek iç talebi desteklemeyi amaçladı.

Related Posts

Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı” yasalaştı

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren dev yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe soktu.

Turizmde esnek izin düzenleniyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifi ile turizm sektörü çalışanlarına yönelik esnek haftalık izin düzenlemesi yapılıyor.

Milletvekili maaşlarına zam geldi: Çalışmama oranlarında iktidar zirvede

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli zammı netleşti. Maaş artışı yalnızca emeklilere değil, milletvekillerine de yansıdı. Yüksek maaşlı vekillerin meclis performansı ise resmi istatistiklerde sınıfta kalırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekilleri kastederek söylediği ”Hakkımı helal etmiyorum” sözleri akla geldi.

Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün öncülerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait Çiçek Tersanesi, mali zorlukların ardından icra yoluyla satışa çıkıyor. 1971’de Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten …

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …