Boston Dynamics‘in bacaklı robotları, parkur yaparak ve klasik R&B şarkılarına dans ederek interneti fethetti. Şirketin kurucusu Marc Raibert şimdi, bu makineleri daha bağımsız hale getirmek için bir enstitü kurdu. Yapay zekanın dünyayı ele geçirmesinden endişe duyan herkes, Massachusetts, Cambridge’deki Boston Dynamics AI Enstitüsü’ne uğramak isteyebilir. Burada dolaşanlar, gelecekteki bir ayaklanmanın lideri olabilecek robotların, mecazi anlamda ayakkabı bağcıklarını bağlamaya çalıştıklarını görebilir.
Enstitünün kurucusu ve icra direktörü Marc Raibert, daha önceki girişimi olan Boston Dynamics’te dünyanın en ünlü robotlarını inşa etti. Hyundai tarafından 2020’de satın alınan şirket, koşabilen, zıplayabilen ve tabii ki sıra dışı bir çeviklikle dans edebilen bacaklı makineler geliştirdi. Raibert’in yarattığı robotlar arasında dört bacaklı, midilli büyüklüğünde Big Dog; daha küçük, köpek benzeri Spot; ve akrobatik bir insansı olan Atlas bulunuyor. Bu robotlar, YouTube’da influencer seviyesinde izlenme ve beğeni topladı, komedi skeçlerine konu oldu ve hatta distopik Black Mirror bölümlerine ilham kaynağı oldu.
Boston Dynamics‘in robotlarının gelecekten geliyormuş gibi gözükmesinin perde arkasında, bu robotların en etkileyici ve cesur hareketleri için gereken zekanın çoğunun insanlar tarafından sağlandığı gerçeği var. Hyundai’nin desteğiyle Ağustos 2023’te başlatılan Raibert’in AI enstitüsü, insan müdahalesine az veya hiç ihtiyaç duymadan karmaşık ve öngörülemeyen durumları anlayıp ele alabilecek yollar üzerinde çalışıyor. Raibert, enstitünün merkezinde yeni girişimi üzerine bir röportaj verdi.
Will Knight: Robotların fiziksel yeteneklerine odaklanmaktan zekalarını geliştirmeye yönelik çalışmalara ne zaman karar verdiniz?
Marc Raibert: Robotun her bir sonraki şeyi yapmasını sağlamak için ne kadar çok çaba harcandığına uzun süredir bir nevi hayal kırıklığı duyuyordum. Bu, önemli kaynaklar gerektiriyor ve istediğim seviyede başarmak yıllar alacak. Robotiğin atletik yönü gerçekten iyi gidiyor, ama bize bilişsel bir kısım da lazım.
Boston Dynamics robotlarının yaptığı parkur, bu titiz programlama ve mühendislik çalışmasının bir örneği mi?
Evet, buna çok fazla çalışma gidiyor.
Son zamanlarda büyük dil modelleri ve ChatGPT gibi sistemler sayesinde AI’da bazı büyük atılımlar yapıldı. Bu teknoloji, misyonunuzu gerçekleştirmeye yardımcı olabilir mi?
Robotikte bu modellerin rolünü araştıran önemli bir çabamız var. Bildiklerinizi öğrendiklerinizle birleştirmekten yanayım. Dil modelleri hakkında ilginç olan şeylerden biri, dilin bedenlenmiş yaratıklar olan insanlardan gelmesidir. Fizikselliğe odaklanmamış olsa da, bedensiz de değil.
Dil modelleri, eğitim verilerini ve hesaplama gücünü büyütme sayesinde çok daha güçlü hale geldi. Robotikte benzer bir şey olabilir mi?