Su kardeşliği
9 mins read

Su kardeşliği

Suyun en iyi şekilde yönetilmesi ve verimliliğinin sağlanması amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ağrı Belediyesi arasında ‘su kardeşliği’ protokolü imzalandı. Protokolü imzalayan belediyeler, aralarında tecrübe paylaşımları yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Su Verimliliği Seferberliği kapsamında; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ağrı Belediyesi arasında “su kardeşliği” başlıklı protokol imzalandı. Su Kardeşliği Protokolü; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” ve “Teknik Usuller Tebliği’nde belirtilen hedef değerlere ulaşan, su kayıpları azaltılması konusunda önemli çalışmalar yürüten, teknik bilgisi yüksek belediyeler ile su kayıp oranları yüzde 40’ın üzerinde olan ve su kaynakları açısından hassasiyeti olan belediyeler arasında imzalanıyor.

İyi yönetilmeli

Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Programı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Bakanlık’ta gerçekleştirildi. Kentlerde bütüncül, verimli ve sürdürülebilir su yönetimi anlayışının değerlendirildiği programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, suyun en iyi şekilde yönetilmesi ve verimliliğinin sağlanması gereken bir konu olduğuna vurgu yaptı. Su Kardeşliğinin suda verimliliği artırma, kentlerin tecrübelerini paylaşmalarını ve daha bilinçli olmalarını sağlayacak bir zemin oluşturduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Tarım ve Orman Bakan’ımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın yürütücülüğünde belediyeler arasında bir kardeşlik bağı kuruyoruz. İmzaladığımız protokoller,  şehirlerimiz için hayırlı olsun” dedi.

10 bin 86 tesis

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı da, hayatın devamı, insanın refahı ve ekonomik kalkınma için, suyun vazgeçilmez olduğuna işaret etti. İklim krizinin, su yönetiminin daha titizlikle yürütülmesini zorunlu kıldığını belirten Yumaklı, su verimliliği hakkında Bakanlık olarak, yürütülen çalışmaları anlatarak, “Son 21 yılda; su alanında, 1 trilyon 265 milyar liralık yatırımla 10 bin 86 tesisi hizmete aldık. Bu çalışmalarla suyun verimli kullanılması için önemli eserlere imza attık” diye konuştu.

Çalışmalar yaygınlaştırılacak

Bakan İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği’ni başlattıklarını hatırlatarak, bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin bilgi verdi. Su kayıplarının azaltılması, alternatif su kaynaklarının artırılması ve “sünger şehir” modelinin yaygınlaştırılması için belediyelerle çalışmalar planladıklarını aktaran Yumaklı, su kayıplarının 2033’e kadar yüzde 25’e, 2050’ye kadar yüzde 10’a kadar düşürülmesini hedeflediklerini söyledi.

El emeği ekonomik değere dönüşüyor

Beykoz Belediyesi tarafından, kadın girişimciliğini ve istihdamını desteklemek ve dezavantajlı kadınların emeklerini topluma ve ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulan kooperatif, kısa sürede sofralarında anne eli tadını arayanların uğrak noktası oldu. Beykozlu maharetli kadınların, sevgi ve özenle hazırladığı birbirinden leziz yiyecekler arasında Türk mutfağının baş tacı mantı, içli köfte, zeytinyağlı yaprak sarma, en çok tercih edilen ürünlerin başını çekiyor. Anadolu’nun zengin yemek kültürünün ürünlere yansıdığı mutfakta, zeytinyağlı yaprak sarma Ege usulü, Anadolu usulü ve kirazlı çeşitleriyle damakları şenlendiriyor. El açması baklavalar, börekler, kurabiye çeşitleri, şerbetli tatlılar da zahmetsiz, sağlıklı ve temiz yemek arayanlara göz kırpıyor. İlçede yetişen mevsimlik meyvelerden yapılan reçel ve marmelat çeşitlerinin yanı sıra kış günlerinin vazgeçilmezi tarhana ve sebzeli erişteler de her daim reyonda yerlerini alıyor.

Sokak hayvanları kışı sıcak geçirecek

Kış mevsiminin etkili olmaya başlaması sokak hayvanlarını da olumsuz etkiliyor. Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları da tedavi ihtiyacı olduğu için merkeze aldıkları kedi ve köpeklerin kış mevsimini rahat şekilde geçirebilmeleri için büyük özenle çalışmalarını sürdürüyor. 2023 yılının başından bugüne kadar 3 bin 113 kedi ve bin 872 köpeği tedavi, aşı ve kısırlaştırma işlemleriyle ilgili misafir ettiklerinin altını çizen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, merkezde tedavi gören hayvanların tedavi süreçlerini elektrikli ısıtıcılarla ısıtılan sıcak bir ortamda geçirdiğini bildirdi. Esen, “Merkezde yer alan kedi ve köpekler, bulundukları yerlere kurulan ısıtıcıların yanı sıra altlarına serilen halı ve minder gibi yardımcı eşyalarla da soğuk havalardan korunuyor” dedi.

ŞiKAYET VAR!

“Polisler neden müdahale etmiyor?”

Adana’nın Seyhan ilçesinde oturan bir okurumuz, “Size fotoğrafını attığım yer, Mavi Bulvar 2000 Evler Mahallesi Trilyum Sitesi önündeki eski Ekin Koleji trafik ışıkları. Bu yoldan servis araçları dâhil herkes ters yönden gidiyor ve her sabah aynı sorun yaşanıyor. Durumu Emniyet birimlerine bildirmemize rağmen buraya trafik polisi gelmiyor. Her gün kaza riski yaşıyoruz. Polisler bu duruma neden müdahale etmiyor anlamış değilim. Ters yönden gelen araçları uyardığımızda el hareketleri yapanlar ve kavga etmek için araçtan inenler oluyor. Bu şikâyetimizi dile getirmenizi rica ederim” diye yakınıyor. Okurumuzun bu şikâyetini Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilerine iletmiş olalım. Bakalım haberimizden sonra trafik ekipleri şikâyet gelen noktada bir önlem alacak mı?

Belediye takıyor esnaf kesiyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesi’nde oturan okurlarımızdan bu hafta çok şikâyet aldık. Okurumuz şikâyeti özetle şöyle: “Sokağımızdaki yasak park etmelerden dolayı evimize girip çıkamıyorduk. Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi, sokakta çalışma yaptı. Araç park etme yaşanmasın diye de yola plastik dubalar çaktı. Aynı zamanda İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de burası için trafik polisi yönlendirdi. Uzun yıllardan sonra sokağımız ve bağlantılı caddelerde trafik tıkanmadı. Ancak karanlık bastığında daha bir gün bile geçmeden Nadirağa Sokak’ta bulunan sabit pazarın içindeki manav esnafı, belediyenin taktığı plastik dubaları bıçakla kesti. Hemen saatime baktım; 20.40’tı. Belediye yetkileri gerekirse kameralardan tespit etsin. Takılan o plastik dubalar vatandaşın parasıyla alınıyor. Bunun bir yaptırımı olmalı. Kadıköy Belediyesi Zabıta ekiplerinin oradaki esnafı uyarmasını istiyoruz. Aksi halde her gün plastik dubalar kesilmeye devam eder… Okurlarımızın hem kurumlara olan teşekkürünü hem de şikâyetini ilgililere iletmiş olalım…

Geçmişe yolculuk yaptıran pazar

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde “Anılarda Emek Var” sloganıyla kurulan Antika Pazarı, antika severlerden yoğun ilgi görüyor. Her cumartesi Yenişehir ilçesi İstemihan Talay Bulvarı, Merdok Sitesi karşısında, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Topraktan Tezgâha pazar satış alanında kurulan pazar, antika tutkunlarının uğrak adresi oluyor. Antika satıcıları ile antika severleri buluşturan pazarda; antika paradan dergilere, taş plaklardan gramofona, kasetlerden eski gaz lambalarına, ev eşyasından eski gümüş ve takılara kadar pek çok değerli nostaljik ürün satışa sunuluyor. Pazardan yükselen nostaljik şarkılar eşliğinde kurulan stantları dolaşan ve alışveriş eden vatandaşlar, geçmişe yolculuk etmenin mutluluğunu yaşıyor. Antika Pazarı’na ilgi duyan vatandaşlardan Dilek Kavuz, pazarı çok hoş bulduğunu dile getiriyor.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya [email protected] elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir