Ukrayna’yı işgale devam eden Rusya ne durumda? Ortalığı karıştıracak iddia geldi

Rusya, Tank Sayısındaki Düşüşle Zafer Günü Kutlamalarına Hazırlanıyor

Rusya, savaşın gölgesinde 80. Zafer Günü Kutlamaları için heyecanla hazırlanıyor ancak Kremlin’in askeri gücü zayıflıyor. İngiliz gazetesi The Economist’e göre, Rusya’nın artık geçit yapacak kadar tankı bile kalmamış durumda.

Eski Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin 80. yıl dönümü nedeniyle Rusya genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Her yıl düzenlenen askeri geçit töreni bu kez daha büyük bir politik önem taşıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva gibi birçok dünya liderini törene davet etti. Zafer Günü, Kremlin’in Ukrayna savaşını haklı çıkarma çabalarının bir parçası haline geldi. Putin yönetimi, Ukrayna’daki savaşı “neo-Nazi rejimine karşı mücadele” olarak nitelendiriyor.

Tank Sayısında Azalma, Hafif Araçlar Öne Çıkıyor

Son yıllardaki geçit törenleri, eskisine göre daha sönük geçiyor. Bağımsız bir açık kaynak istihbarat grubu olan Çatışma İstihbarat Ekibi (CIT), Rusya’nın askeri araçlarını gösterdiği geçit törenlerindeki sayının azaldığını belirtiyor. 2021’de 2 bin araç sergilenirken, bu sayı 2024’te 900’ün üzerine düştü. Aynı şekilde, 2021’de 108 tank geçit törenine katılırken, bu rakam geçen yıl sadece 39’a geriledi. Geçen yıl Moskova’daki törende sadece bir tank yer aldı.

Kremlin, bu eksikliği daha fazla hafif araçla doldurmaya çalışıyor. Mayına Dayanıklı Pusu Korumalı Araçlar (MRAP) ve Piyade Hareketlilik Araçları (IMV) gibi hafif araç sayısında artış görülüyor. Ancak ağır silahlarda azalma yaşanıyor; kendinden tahrikli obüsler ve hava savunma sistemleri yerine daha ekonomik çekili topçular tercih ediliyor.

Rusya’nın Kayıpları

Hollandalı bir OSINT projesi olan Oryx’e göre, 1 Mayıs itibarıyla Rusya’nın yaklaşık 21 bin 550 silah sistemi ya imha edildi ya da ele geçirildi. Bu kayıplar arasında 4 bine yakın tank da bulunuyor. Bu durum, Rusya’nın savaş öncesi stoğunu neredeyse tükettiğini gösteriyor. Aynı dönemde Ukrayna’nın kayıpları daha düşük; Oryx’e göre, toplam 8 bin 805 kayıp arasında sadece bin 167 tank var.

Cephaneliğin tükenmesi, Rusya’yı üretimi artırmaya zorladı. RUSI düşünce kuruluşuna göre, 2023’te 250 olan 9M723 balistik füze üretimi, 2024’te 700’ün üzerine çıktı. Ancak yeni tank üretimi hala sınırlı; yılda 2 bin tank üretiminden sadece %10-15’i yeni modellerden oluşuyor, geri kalanları eski Sovyet modellerinin yeniden düzenlenmesiyle elde ediliyor. Tüm bu eksikliklere rağmen Kremlin, bu yılki geçit töreninin tarihin en görkemli töreni olacağını vaat ediyor; çünkü Başkan Putin, gücünü hem içeride hem de dışarıda göstermek istemektedir.

Related Posts

BM’den Gazze’ye insani yardım açıklaması: Hala dağıtılamadı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in kontrolü altında bulunan Gazze’nin Mısır sınırındaki Kerem Ebu Salim kapısından çok az miktarda insani yardım kamyonunun geçişine izin verildiğini ancak güvenlik nedeniyle kamyonların bekletildiğini ve hala hiçbir …

Dervişoğlu’ndan ‘skandal mesaj’ hakkında açıklama geldi

Dervişoğlu’ndan ‘skandal mesaj’ hakkında açıklama geldi

CHP’li Başarır İBB soruşturmasındaki ayrıntıya dikkat çekti: Nereden çıktı bu telefon?

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, yarın komisyonda görüşülecek kanun teklifiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tayin-terfi süreçlerine doğrudan doğruya müdahale etme yetkisi verildiğini belirterek, “Şimdi istedikleri subayı terfi beklemeksizin generalliğe doğru götürecek, istediği subayı görevden alıp kapının önüne koyacak. Tek adam bu yetkileri istiyor. Bu Meclis buna izin vermemeli çünkü Recep Tayyip Erdoğan’a yetki verdikçe ülke kötüye gitti. Tüm yetkilerin kötüye kullandı” dedi.

Etkin pişmanlıktan yararlanmıştı… Ertan Yıldız tahliye edildi

İBB’ye yönelik “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklanan, etkin pişmanlık kapsamında ifade veren Ertan Yıldız ev hapsi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Fareler ölümcül bir bakteri yaymaya başladı

ABD’nin Boston kentinde yürütülen altı yıllık bir araştırma, şehirdeki farelerin ölümcül bir bakteri olan leptospirozun yayılmasına neden olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, genetik analizler aracılığıyla bir insan vakasının doğrudan farelerle bağlantılı olduğunu da doğruladı.

Resmî Gazete’de bugün (21 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 21 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?