Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz Sıcağında Vücudun Susuz Kalmaması Önemli!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yükselen sıcaklıklar, vücudun su ihtiyacını ciddi şekilde etkiliyor. Artan terleme ve vücut ısısı düzenlemesi, yaz aylarında su tüketiminin artmasına neden oluyor. Fiziksel ve ruhsal sağlığımızı olumlu yönde etkileyen su tüketimi konusunda uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle yaz aylarında susamanın beklenmemesi gerektiğini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, susama hissi hissedilmeden düzenli aralıklarla su içmenin dehidrasyonun önlenmesinde en etkili yöntemlerden biri olduğunu vurguladı. Yetişkinler için ideal su tüketim miktarının günde 2,5 ila 3,5 litre arasında olduğunu belirten Aktar, su ihtiyacının yaşa, aktivite düzeyine ve özel durumlara bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekti.

Aktar, çay, kahve gibi içeceklerin suyu tamamen yerine koymadığını belirterek, kafein içeren içeceklerin vücuttan su atımını artırabileceğini söyledi. Bu nedenle, kafein tüketiminin ardından ekstra su içilmesi gerektiğini ifade eden Aktar, suyun önemini vurguladı.

Vücudun Susuzluk Belirtileri Nelerdir?

Suyun sağlığımız üzerindeki faydaları hakkında konuşan Aktar, eklem ağrılarını önlediğini, cilt sağlığını desteklediğini, böbrek ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, vücudun susuz kaldığını gösteren belirtiler hakkında bilgi veren Aktar, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, kas krampları, koyu idrar rengi gibi işaretlerin su tüketimini artırma gerekliliğini gösterebileceğini ifade etti.

Uzun süreli ve yetersiz su tüketiminin böbrek hastalığı riskini artırabileceğini belirten Aktar, suyun zihinsel performans üzerindeki etkilerini de değindi. Su eksikliğinin dikkat, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme süreçleri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirten uzman, su içmenin önemini vurguladı.

Su içmeyi unutanlar için önerilerde bulunan Aktar, su içme alışkanlığını geliştirmenin yolları hakkında bilgi verdi. Teknolojiyi ve yaratıcılığı kullanarak su tüketimini artırmanın mümkün olduğunu belirten uzman, suyun faydalarını ve önemini vurguladı.

Related Posts

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken teşhiste yeni adım: Alzheimer’da ‘kan testi’ dönemi

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu gösterdi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?