Yurt dışına para çıkarma limitine büyük artış! İşte yeni tutar

Yurt Dışına Çıkarken Alınabilecek Tutar 185 Bin Lira Oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan son kararla birlikte yurt dışına çıkarken alınabilecek azami para limiti artırıldı. Döviz kurundaki artış nedeniyle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik mevzuatta belirlenen kimlik tespiti için tutar, artık 185 bin liraya yükseltildi.

Ayrıca, yurt dışına efektif olarak çıkarılabilecek maksimum 25 bin lira limiti de 185 bin liraya yükseltildi. Bu kararla, döviz kurundaki artışın yanı sıra suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin kimlik tespiti için belirlenen tutar da göz önünde bulundurulmuş oldu.

Bununla birlikte, yurt içinden temin edilen döviz veya kıymetli maden kredilerine, kredi kullananların grup şirketi veya paylarına doğrudan sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortakların döviz cinsinden teminat verebilmesi imkanı da sağlandı.

Ayrıca, kambiyo mevzuatında düzenlenen değerlerin kıymetli maden ve döviz olması nedeniyle, fiziki teslimatın olmaması durumunda kaydi ve değeri dövizle belirlenen kıymetli maden alım satım işlemlerinin “kambiyo işlemi” olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Türev İşlemlere Aracılık Yapılmasının Önlenmesi İçin Kurumlar Arası İşbirliği

Yurt dışında gerçekleştirilecek türev işlemlere aracılık edecek kuruluşların kapsamı belirlendi ve yetkili kuruluş olmadan yapılabilecek işlemler belirlendi. Bu sayede ilgili piyasaların sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki durumları da içine alacak şekilde değişiklik yapıldı.

Söz konusu işlemler, Türk parası ile yapılan transferleri de kapsıyor. Ayrıca, yetkisiz kişilerin kaldıraçlı veya türev işlemlere aracılık etmesinin önlenmesi ve takibi için bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarının gerekli önlemleri alması sağlandı.

Yetkisiz kişiler tarafından bu işlemlere aracılık edilmesi durumunda yaptırımlar uygulanacak ve tespit edilen aykırılıklar Bakanlığa bildirilecek.

Related Posts

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Şehirlerin giriş çıkışlarına maliyeci: Yollarda durdurulan kamyonlarda irsaliye, fatura olup olmadığı kontrol ediliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları tespit etmek için bütün OSB’lerin giriş ve çıkışlarında ve büyükşehirlerin bütün ana arterlerinde kalıcı olarak maliye memuru bulunduracaklarını söyledi. Sistemin devreye sokulduğu ve eksik belgesi olanlara işlem uygulandığı bildirildi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

TOBB Başkanı’ndan Şimşek’e vergi tepkisi: Her fabrikanın kapısına memur koyarak, polisiye tedbirle vergi geliri artmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütün organize sanayi bölgelerinin giriş ve çıkışlarına denetim memurları yerleştirileceğini açıklamasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tepki gösterdi.

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.