Kalpte bir sorun varsa sorunların teşhis edilmesi yıllar alabiliyor.
Semptomlar belirsiz olabilir ve birçok kalp rahatsızlığı ‘gizlidir’; yani dışarıdan açıkça görülmezler.
İngiliz Kalp Vakfı’nda (BHF) kıdemli kalp hemşiresi Sindy Jodar, genellikle ancak bir şeyler ters gittiğinde veya çok geç olduğunda bir durumun tespit edilebileceği konusunda uyarıyor.
‘Bu nedenle kalp hastalığının belirtilerini asla göz ardı etmemeniz ve emin olmak için kendinizi kontrol ettirmeniz önemlidir’ diyor.
Şiddetli göğüs ağrısı gibi bazı uyarı işaretlerinin fark edilmesi kolay olsa da, diğerleri daha belirsizdir ve tespit edilmesi zordur.
Burada uzmanlar, kalp rahatsızlığının daha az belirgin olan semptomlarından bazılarını paylaşıyor.
1- ALIŞILMADIK DERECEDE YORGUN HİSSETMEK
Pall Mall Medical’de pratisyen hekim olan Dr. M Adil U Khan, ‘alışılmadık düzeydeki yorgunluğu göz ardı etmemeniz veya küçümsememeniz’ gerektiğini söylüyor.
Çok meşgulseniz ya da yeterince uyuyamıyorsanız kendinizi bitkin hissetmeniz normal olsa da şunu ekliyor: ‘Özellikle eforla ilgili değilse, alışılmadık derecede yorgun hissetmek araştırılmalıdır.’
Anemi, virüs gibi bir şeyden kaynaklanabilir, hatta akıl sağlığıyla bağlantılı olabilir. Aynı zamanda kalbinizle de ilgili olabilir, bu nedenle araştırılması önemlidir.
Hafif rahatsızlık
Dr Khan, ‘Çene, boyun, sırt veya midede rahatsızlık veya ağrı da dahil olmak üzere vücudunuzun farklı bölgelerinde hafif rahatsızlıklara dikkat edin, bunlar kalp problemiyle ilişkilendirilebilir’ diyor.
Belirtiler sizin için normalin dışındaysa ve geçmiyorsa, onları kontrol ettirmek her zaman en iyisidir.
2- OLAĞANDIŞI ŞİŞLİK
Belki ayak bileklerinizin özellikle şişkin göründüğünü fark etmişsinizdir veya belki de genel karın bölgeniz görünürde bir neden yokken sürekli şişiyor olabilir.
Dr Khan, ‘Bacaklarda, ayak bileklerinde veya karın bölgesinde ödem olarak bilinen açıklanamayan şişlikler de kalp yetmezliğinin belirtileri olabilir’ diye açıklıyor.
3- KUSMA VE BOĞULMA HİSSİ
Ani kusma veya boğazınızda boğulma hissi de dikkatli olunması gereken bir durumdur.
Bayan Jodar, “Her mide bulantısı ciddi bir şeyin olabileceği anlamına gelmese de, şiddetli göğüs ağrısı gibi diğer ağrı ve sızılarla birlikte hasta hissetmenin bir alarm zili çalması gerekir” diyor.
Evet, bu bir mide rahatsızlığı olabilir, ancak daha sık olarak ani kusma ve mide bulantısı nöbetleri yaşıyorsanız ve neden olduğundan emin değilseniz, kontrol yaptırmayı geciktirmeyin.
4- BAYILMA
Ani bayılma yaşıyorsanız, bu bir şeylerin ters gittiğinin büyük bir göstergesidir.
Dr Khan, ‘Bayılma veya başka herhangi bir semptom sorun haline gelirse, bir sağlık uzmanına danışın ve bir doktor veya kardiyologdan randevu alın’ diyor. ‘Belirtilerinizi, tıbbi geçmişinizi ve risk faktörlerini onlarla tartışın.
‘Sağlık uzmanınız yaşamsal belirtilerinizi değerlendirecek ve fizik muayene yapacaktır.
‘Belirtilerinize ve risk faktörlerinize bağlı olarak EKG, ekokardiyogram, stres testleri, kan testleri veya daha özel kardiyak değerlendirmeler gibi teşhis testlerine tabi tutulabilirsiniz.’
5- NEFES DARLIĞI
Nefesinizi toparlamak için çabalamak önemsiz bir mesele değildir.
Dr Khan, ‘Günlük aktiviteler sırasında veya dinlenirken nefes darlığı çeken herkes doktorlarına başvurmalıdır’ diyor.
Bu özellikle şiddetli görünmese bile göğüs ağrısının eşlik ettiği durumlarda geçerlidir.
Dr Khan ekliyor: ‘Hafif göğüs rahatsızlığı her zaman araştırılmalıdır, ancak bazı insanlar bunu hazımsızlık veya kas ağrısıyla karıştırıyor.’
6- OLAĞANDIŞI TERLEME
Bayan Jodar, ‘Yorucu bir egzersiz yapmadığınızda kendinizi sıcak, nemli ve oldukça terli hissetmeniz göz ardı edilmemelidir’ diye ekliyor.
‘Eğer buna göğüs ağrıları da eşlik ediyorsa, kendinize bir muayene yaptırmanız önemlidir.’
7- KALP ATIŞ HIZI DÜZENSİZLİKLERİ
Nabzınız bazen atıyor veya çok hızlı mı geliyor? Doktorunuzla kontrol ettirin.
Dr Khan şunları söylüyor: ‘Akıllı saatler ve fitness takipçileri kalp atış hızınız hakkında değerli veriler sağlayabilir ve düzensizlikleri bir dereceye kadar tespit edebilir. Özellikle fiziksel aktivite veya dinlenme sırasında kalp atış hızındaki genel eğilimlerin izlenmesine yardımcı olabilirler.
‘Ancak, tıbbi düzeyde izleme ve değerlendirmenin yerini almazlar…
‘İlgili herhangi bir semptom, kapsamlı bir değerlendirme ve teşhis için bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.’